Оптимален размер на държавата

6 04 2011

Последният век стопанска история се характеризира с един ясен, ярък и неоспорим феномен – бавното, но сигурно увеличаване на публичния сектор. От скромните 10.4% през 1870 г. до впечатляващите 47.7% средна стойност за развитите страни, правителството на практика никога не е спирало да се разраства.

Перифразирайки Хайек, организираните сили на обществото вече са се изравнили със спонтанните и креативни сили в него. Естествено се налага въпросът дали безкрайното разрастване на правителството, с всичките му потенциални ефекти, оказва влияние върху темповете на икономически растеж.

На практика възвръщаемостта на правителството е нелинейна. То трябва да осигури минимум пазарна инфраструктура, но при прекомерно разрастване на публичния сектор, резултатите са изкривени стимули, изтласкване на частния сектор и намаляваща пределна полза от правителствените проекти.

Емпирично изчислих коя е точката, в която негативните ефекти от твърде големия публичен сектор влияят отрицателно върху растежа. Оказа се, че за централна и източна Европа тя настъпва когато правителствения сектор е над 23% от БВП, а в България – над 27%. И в двата случая реалният размер на правителството е осезателно по-голям.

Следователно, прекомерно увеличеното държавно управление е оказвало отрицателен натиск върху растежа. Позитивно погледнато, разбира се това е и една чудесна възможност за ускоряване на средносрочния растеж чрез решителни и умели реформи за намаляване на излишните дейности на правителството.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: