Ние сме на всеки… мандат!

14 04 2009

Нас девети септември роди ни,
нас не ще ни уплаши властаа!

Напоследък на българската политическа сцена е ужасно забавно. Е, може би по-ужасно отколкото забавно все пак, но поне от липса на политически театър и цирк не можем да се оплачем. Жалко само, че актьорите са толкова бездарни. Поне представленията са разнообразни и неочаквани, пък макар и не безумно вълнуващи. От кризисния щаб, през мръсните трикове, до отказа за регистрация на новото ръководство на СДС и абсурдните 8% бариера за вход на изборите на коалиции – определено някои партии заслужават награда за цялостно творчество!

Един единствен интересен въпрос остава – защо, по дяволите, БСП толкова се натиска за следващото управление?? Очевидно е, че с темповете на харчене легендарния бюджетен излишък се топи, а предвид данните за първото тримесечие, най-вероятно ще има драматично неизпълнение на Бюджет 2009. Освен това икономическата криза тепърва ще влошава положението в България и рекордна безработица вече се превръща във една съвсем възможна реалност. Напоследък Уникредит ревизира прогнозите си за България и вече очаква свиване на икономиката както през 2009, така и през 2010. А колкото до плана Станишев – доколкото си спомням, той беше с кратък срок на годност и съмнителна валидност така и така.

Накратко – следващото правителство неминуемо ще се окаже в средата на кризата, и то с ограничен финансов, а предвид ситуацията в държавния апарат, и административен капацитет, за да се справи адекватно с незавидното положение. Защо БСП иска този мандат? Логичното е да оставят едно дясно-центристко правителство около ядрото ГЕРБ да осъществи мандата на народа. В крайна сметка това на разпокъсаните партии от дясно не им трябва много, за да изчезнат от политическата сцена на страната. Една национална катастрофа ще е повече от достатъчна. Дори за Супер Бойко.

Но не – БСП правят позорни ходове, за да си осигурят предимство на идващите избори. Дали не е по-добра идея просто да спестят пари от предизборната кампания и да поремонтират Позитано 20? Да поосвежат амбиента, както се казва… Освен, разбира се, ако другарите от там нямат много добри причини да искат да останат на всяка цена на власт. А какви са те – всички бихме могли да предполагаме.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: